Search This Blog

Loading...
Your Ad Here

terkini

12 August 2008

Cerpen : Aku+ Nerd=Cinta Tak Bahagia

"Hai Aimi!" tegur Iskandar.

Gadis itu menoleh dan memasamkan muka sebaik sahaja terpandangkan wajah lelaki itu.

"Kau lagi! hari-hari muka engkau! hari-hari pun muka toye yang sama... takde muka lain ke?" rengus Aimi.
Iskandar tersengih panjang.

"Habis tu... dah Allah kasi muka aku toye macam ni.. nak buat macam mana. Kau suggest aku pergi buat plastic surgery? meh wang fulusnya."n seloroh Iskandar sambil menggamit ke arah gadis itu.Aimi memuncung lagi. panjang sedepa.

"Huh! tak kuasa aku!" Aimi lantas mengelap tangannya yang sedikit lembap pada kain apron sebelum mengeluarkan buku nota kecil serta pensil. "Hah! kau nak apa pula hari ni?"

kedengaran agak kasar suara Aimi menyoal. Iskandar sedikit pun tidak terusik dengan nada tersebut, senyumannya kian melebar. 'tak kisahlah. asalkan buah hati pengarang jantung sudi melayan kerenahnya.' bisik Iskandar."Macam biasalah. macam tak biasa pula. blueberry cheese cake dengan teh pudina satu!" ujar Iskandar.

Aimi selesai menulis. tulisannya ala kadar sahaja. sekali lihat kalah tulisan doktor. dua kali lihat, kalah tulisan cakar ayam. tulisannya sedikit pun tak membawa makna apa-apa. hanya sekadar seperti satu garisan berombak.

"Cepat sikit ya sayang!" laung Iskandar sedikit kuat tatkala Aimi melangkah ke kaunter. Sempat Aimi menghadiahkan jelingan tajam.

"Tak tahu malu punya lelaki!" bisik Aimi perlahan.

selesai melayan kerenah Iskandar, Aimi tak tunggu lama. cepat saja dia mengurungkan diri di dapur. Kak Sofea pula disuruh keluar melayan pelanggan. dia bertekad, selagi lelaki miang keladi itu diluar, dia takkan keluar juga.

Aimi menghenyakkan punggung pada kerusi dapur berkaki empat yang tinggi sambil melepaskan nafas keras. Puan Haziqa, iaitu ibu saudara Aimi juga pemilik kafe Serenity Corner, yang sedang asyik mengacau adunan tepung serta merta berhenti bekerja sebaik sahaja melihat muka monyok anak saudara kesayangannya itu.

"kenapa monyok saja?" soal Puan Haziqa. Aimi masih berdiam tak menjawab. dia kelihatan sedang melamun jauh sambil menongkat dagu. soalan Puan Haziqa bagai tidak terdaftar dalam mindanya yang sedang kusut lagi tertekan.

"Aimi! kamu sihat? kenapa muram saja ni?" Puan haziqa menyentuh bahu anak saudaranya itu. kali ini Aimi tersentak. dia terkebil-kebil memandang ke arah wanita bertudung biru tersebut.

"Apa dia mak long? mak long ada cakap apa-apa ke? Aimi tak dengar."

Puan Haziqa tersenyum sambil tergeleng sedikit. "Laa... tadi mak long cakap kamu sedang berkhayal ye? hmm... budak ni... kamu tak sihat ke? muram saja kenapa?" ulang Puan Haziqa. Aimi tersenyum kelat.

"Takdelah mak long. saya sihat. cuma ada 'ulat bulu' kat depan sana yang buat saya jadi tertekan." tekan Aimi sambil menuding ke arah pintu yang bersambung pada bahagian hadapan kafe.

Puan Haziqa hampir ketawa. faham siapa 'ulat bulu' yang dimaksudkan oleh Aimi. siapa lagi kalau tak lain tak bukan Iskandar. Puan Haziqa sedar, hampir setiap petang dalam seminggu, Iskandar mesti menjenguk kedainya. Puan Haziqa sedia maklum anak muda itu sedang tergila-gilakan anak saudaranya ini, cuma dia sendiri malas hendak masuk campur. hal orang muda. hanya sekira ada perkara yang terlampau sahaja dia akan sekadar menegur.

"Iskandar ganggu kamu lagi? dia ada di luar?" Aimi mengangguk malas.

"Hmmm... mak long, boleh tak kalau kat pintu depan tu kita tulis peraturan baru bahawasanya 'Lelaki bernama Iskandar tidak dibenarkan menjejak masuk ke dalam kafe ini lagi.' boleh tak mak long."

Puan Haziqa tidak dapat menahan tawanya sebaik sahaja mendengar permintaan tidak munasabah Aimi. hampir-hampir sahaja mangkuk dalam pegangannya menjadi habuan lantai dapur. hai Aimi... Aimi...

"Mana boleh macam tu. kalau buat macam tu, nanti semua orang yang bernama Iskandar dah tak mahu masuk ke kafe lagi." kata Puan Haziqa sambil meletakkan mangkuk berisi adunan tepung ke atas meja. Aimi makin muram.

"Lagipun, mak long mana ada hak nak blacklistkan orang dari datang ke kafe mak long. asalkan dia tak bawa kemudaratan pada perjalanan kafe, mak long mengalu-alukan kedatangannya. setakat ni, mak long tak nampak yang Iskandar cuba merosakkan apa-apa barang di kafe mak long." balas Puan Haziqa selamba. Aimi merengus. sedikit kecewa apabila mak longnya tidak menyokong permintaannya. memang patut pun mak long tak sokong, sebab yang kena ngurat aku... bukan dia. yang tertekan aku, mak long tak rasa apa-apa.

"Habis tu macam mana mak long. Aimi rimas lah dengan 'ulat bulu' tu. macam orang melayu yang tak reti bahasa melayu." ujar Aimi perlahan. seolah-olah berputus asa.

"kenapa kamu benci sangat pada dia? mak cik tengok dia tu elok saja. baik. ada rupa. kenapa kamu tak nak dengan dia?"

terbeliak biji mata Aimi mendengar komen mak long.

"Baik? hish! baik apa kalau asyik mengekor Aimi macam anak anjing. buat seram je. lagi satu, dia tu lorat banyak. itu yang mak long kata baik? heee... tolonglah!" Aimi menggeleng kepalanya berkali-kali.

Puan Haziqa tergelak.

"Cakap saja dia bukan taste kamu. kan senang."

"Taste saya? hmmm... kalau dari rupa bolehlah dipertimbangkan. tapi, bila masuk aspek perangai dan tingkahlaku... REJECT!"

Puan Haziqa ketawa lagi. begitu juga dengan Aimi. Lucu dengan kata-kata sendiri. Pada masa itu, Sofea, kakak kedua Aimi muncul dari daun pintu.

"Aimi! Mamat bernama Iskandar tu panggil!" laung Sofea. tawa Aimi serta merta berhenti.

"Ah!?Kata saya sibuk!! sibuk sangat-sangat! Takde masa nak layan dia!" kelam kabut Aimi mencapai mangkuk yang ditinggalkan Puan haziqa diatas meja lalu dikacaunya. berpura-pura sibuk.

Puan Haziqa dan Sofea ketawa terkekeh-kekeh melihat gelagat Aimi yang panik.

***

Lewat tengah hari itu, tak ramai orang di kafe Serenity Corner. Hanya beberapa orang pelanggan sahaja yang sedang sibuk berbual sambil menikmati kopi dan kek.

Aimi sekadar termenung sendirian di kaunter. Kak Sofea keluar ke Supermarket berhampiran. nak beli barang dapur katanya. Puan haziqa pula, ada kat office belakang kot. entah! Aimi malas nak ambik tahu. yang dia tahu, dia ditugaskan untuk menjaga kaunter. yelah, karang silap-silap ada orang berani-berani curi duit dekat mesin wang ni... mana tak harunya nanti!

Krriiingg!

Bunyi loceng tanda pintu masuk dikuak orang menarik perhatian Aimi. Kelihatan seorang lelaki berbaju kemeja berwarna pink berjalur putih menegak serta berseluar slack hitam melangkah masuk. Di tangannya membimbit sebuah beg laptop berwarna hitam.

lelaki itu berjalan menuju ke sebuah kerusi kosong di bahagian sudut. Agaknya lelaki ni seorang lone rider? fikir Aimi membuat persepsi sendiri yang liar.

aimi mencapai sebuah buku menu kecil milik kafe dan mahu menuju ke arah lelaki itu. belumpun sempat dia sampai ke lelaki itu, tiba-tiba.

GEDEBUK!!

lelaki itu terjatuh menyembam lantai kafe. Aimi hampir menjerit terkejut. begitu juga dengan sekumpulan pelajar perempuan yang duduk betul-betul di meja yang terletak bersebelahan dengan tempat lelaki berbaju pink itu jatuh. pantas sahaja Aimi mendapatkan lelaki itu.

"Encik! Encik tak apa-apa?" tanya Aimi sambil cuba membantu lelaki itu berdiri.

pada masa itu Aimi terpandang anak mata lelaki itu yang redup. seketika Aimi terpana melihat kecantikan sepasang mata redup itu.

"Err.. saya tak apa-apa. tapi, laptop saya! cermin maata saya!" kata lelaki itu.

cepat-cepat Aimi tersedar. "Oh...!"

Aimi melihat ke kiri dan kanan di lantai mencari kelibat cermin mata milik lelaki itu.

"Kak!" tegur gadis bertudung putih sambil menghulur sepasang cermin mata berbingkai hitam yang agak tebal. Aimi tersenyum sambil mengangguk. dia mengambil sambil mengucapkan terima kasih.

"Encik! ini cermin mata encik?" Aimi menghulurkan cermin mata tersebut.

berkerut-kerut lelaki itu memandang ke arah Aimi, tampak sangatlah dia rabun tahap serius! seketika kemudian cermin mata itu bertukar tangan dan sudah kembali ke tempat asalnya. hilang segala kerutan di dahi setelah cermin mata berbingkai tebal itu terletak elok pada pangkal hidungnya sedikit mancung.

"terima kasih." ucap lelaki itu kelihatan sedikit malu-malu. mungkin sebab insiden jatuh seperti nangka busuk tadi agaknya. tak sangka daripada insiden itu dia mendapat pertolongan daripada seorang gadis cantik.

Aimi mengukir senyuman manis. "Sama-sama. Mari saya teman Encik Syed ke meja."

lelaki itu terkebil-kebil memandang ke arah Aimi. "Bagaimana awak tahu nama saya?"

Aimi hampir tergelak melihat reaksi lelaki itu. "Dari beg laptop encik. kan Encik ada tampal nama encik pada beg."

Aimi menuding ke arah beg laptop yang dipegang lelaki itu. memang benar! tertulis 'HAK MILIK: SYED FIRDAUS SYED AMINUDDIN'.

"oh! ingatkan awak ada kuasa baca fikiran orang tadi." balas Syed Firdaus seperti orang bodoh. Aimi tersenyum sahaja. Manisnya gadis ni! bisik hati naluri Syed Firdaus.

"Awak nak minum apa?" tanya Aimi seperti biasa sambil mengeluarkan buku nota kecilnya. Syed Firdaus masih lagi kelam kabut mengeluarkan perkakas laptopnya. agaknya risau sangat benda tu rosak gara-gara jatuh terjelepuk tadi.

"Aaaa... kasi saya teh O ais limau!" katanya dalam nada dengar tak dengar.

"Err... apa dia? maaf saya tak dengar.." kata Aimi. Syed Firdaus memandang terus ke arah wajah ayu gadis pelayan kafe itu. alamak! ayunya dia. cantiknya. cantik tertarik kau memang D'bomb! eh! apa aku merepek ni!

"Err... err... saya nak teh O ais limau!" tanpa sedar wajah Syed Firdaus mula memerah.

"Eh! Kenapa muka Encik Syed merah? demam ke?" soal Aimi prihatin. Syed Firdaus tersipu. pantas dia menggeleng.

"Tak... tak... saya... saya okey!" ujarnya tergagap-gagap. memang dia selalu begitu bila berhadapan dengan gadis yang sangat cantik. dia jadi tak menentu. malu... segan... semua adalah!

"Betul?" Syed Firdaus mengangguk. tapi wajahnya tunduk menekur meja. "Okey, kalau camtu, Encik Syed nak makan apa?"

"Err...." Syed Firdaus terdiam sejenak.

"Apa yang sedap hantar sahaja ke meja saya. awak... awak... rekomenkan sesuatu pada saya." ujar Syed Firdaus. gagap lagi!

Aimi tersenyum. "Baiklah. itu sahaja?"

Syed Firdaus mengangguk perlahan.

***

sebaik sahaja Aimi pergi, Syed Firdaus menghembus nafas lega. ruangnya yang terasa sempit dan panas, terasa lapang kembali. peredaran udara terasa lebih baik. bukan nak kata kehadiran gadis tadi itu menyemak. cuma, dia jadi tak selesa dengan perasaannya yang tiba-tiba bercelaru dengan perasaan malu.

tapi gadis tadi betul-betul cantik. entah apa namanya. tentu secantik wajahnya!

arghh! Syed Firdaus Syed Aminuddin! fokus! kau datang mencari ketenangan! esok kau kena sediakan report! nanti 'Bos Besar' merangkap abah sendiri telan kau hidup-hidup dekat pejabat time meeting esok. nayaaaa~!

Syed Firdaus membuka laptopnya. jari telunjuk kanannya menekan suis laptop.ON!

fuhhh! lega! nasib baik tak rosak. dia lantas mengeluarkan beberapa kertas kerja, insert pendrive lalu mulakan kerjanya. kepala sedikit pening memikirkan ayat yang sesuai digunakan dalam report yang ditaip. hanya tinggal separuh sahaja siap. tinggal sedikit lagi.

"Encik Syed ini... argh!" tanpa sedar Syed Firdaus terlompat sedikit gara-gara terperanjat dengan sapaan Aimi yang entah bila berada di tepi mejanya. tanpa sengaja, tangan kanannya yang berayun terkena gelas air pesanannya. air dalam gelas tersebut tertumpah pada laptopnya.

arghh! laptop aku! kerja aku! the reporrttt!!

skrin laptop tersebut mula berserabut dan akhirnya gelap...

Syed Firdaus cepat-cepat mengelap papan kekunci laptop yang terkena air dengan kain kering yang dihulurkan oleh Aimi. dia gelabah!. Pendrive yang hampir terkena air pantas dicabut dan dimasukkan ke dalam kocek seluar.

Aimi gelabah. terasa dirinya bersalah.

Syed Firdaus menekan suis On pada laptop tersebut. tetapi tidak berfungsi langsung. skrin tetap gelap. Syed Firdaus hampa. jelas laptopnya sudah rosak. hasil kerjanya rosak sama sekali. esok pasti dia akan dimarahi oleh bapanya.

tatkala Syed Firdaus merenung skrin laptop yang gelap, suara gadis menyapa telinga."Err... maaf encik Syed. saya... tak sengaja." tergagap juga gadis itu bertutur. mendengar suara gadis itu yang kedengaran serba salah Syed Firdaus hanya tersenyum. Entah kenapa hatinya langsung tak rasa berbara rasa marah.mungkin sebab memang bukan salah gadis itu. dia sendiri yang bersalah.

"Takpe. awak tak salah. saya yang salah. " gadis itu terdiam. lama.

"Encik nak buat kerja?" Syed Firdaus memanggung sedikit kepalanya memandang ke arah gadis itu dengan perasaan tertanya-tanya. soalan apa tu?

"Kalau encik mahu teruskan kerja. saya ada laptop di dalam. nanti saya bawa keluar. laptop encik ni... saya simpan dulu. biar saya bawa pergi baiki." tanpa amaran, laptop bewarna kelabu milik Syed Firdaus diangkat dan dibawa pergi. Syed Firdaus tak sempat hendak kata apa-apa. dia cuma membiarkan saja.

tak lama kemudian, gadis itu mampir kembali dan membawa sebuah laptop berwarna putih lalu diletakkan dihadapnnya.

"Encik Syed gunalah laptop saya untuk buat kerja Encik Syed. biar saya bawa laptop encik ke kedai komputer untuk dibaikpulih."

"Err... tapi kebanyakan kerja saya ada di dalam komputer itu." kata Syed Firdaus. wajah gadis itu kelihatan serba salah kembali.

"Maaf..."

"Er... takpe! saya rasa saya ada backup file dalam pendrive saya." harap-haraplah file report tu ada sikit save dalam ni, doa Syed Firdaus dalam hati. sebenarnya kata-kata tadi sekadar penyedap untuk buat gadis itu tidak lagi dipagut rasa bersalah.

ah! ada! yes! nasib baik ada! walaupun tak lengkap. alhamdullilah.

"ada! awak jangan risau." kata Syed Firdaus sambil menguntum senyuman. Aimi tersenyum. lega...

***

sejak dari peristiwa 'jatuh bak nangka busuk' dan 'laptop rosak'... hubungan Syed Firdaus dan Aimi kian akrab. setiap minggu sekurang-kurangnya seminggu dua kali, Syed Firdaus pasti akan mengunjungi kafe Serenity Corner. dalam diam, Syed Firdaus sudah terjatuh hatin dengan kafe tersebut juga dengan pelayan merangkap anak saudara pemilik kafe tersebut. tapi untuk akuinya dia takut... yelah orang sepertinya layak ke gadis secantik bidadari syurga? hmmm... entahlah.

dalam masa yang sama, banyak benda yang Aimi tahu fasal lelaki itu. Dia tahu lelaki itu seorang Quantity Surveyor di sebuah syarikat besar tidak jauh dari sini. Dia tahu bapanya iaitu Syed Aminuddin adalah pengasas syarikat tersebut. selain itu, Aimi juga tahu dan sedar, lelaki itu agak nerd yang bukan sahaja dari rupa juga dari kelakuan. buktinya, Syed Firdaus masih lagi tak dapat mengikis sifat malu-malunya apabila berhadapan dengan perempuan. apabila berhadapan dengannya pasti mukanya berona merah. hehehe. kelakar!

"Awak ada blog?" tanya Aimi suatu petang ketika dia duduk menghadap Syed Firdaus yang tekun menghadap laptopnya yang sudah dibaikpulihkan. cermin matanya yang tebal yang terlurut dihidung membuatkan dia kelihatan betul-betul seorang nerd. aimi hanya tersenyum melihatnya.

"Blog?" ulang Syed Firdaus kedengaran janggal. "Takde. kenapa? awak ada?" Aimi pantas mengangguk.
"Ya? mana blog awak? apa url dia?" tanya Syed Firdaus.

"Eh! buat apa awak nak tahu. sibuk je." Aimi mengusik. wajah Syed Firdaus muram. "Alaa... tadi cakap ada blog. macam suruh orang baca. alih-alih kata orang sibuk pula." Syed Firdaus merajuk.

hehehe.. macam budak-budak! dia memang suka merajuk. menyampah! tapi comel juga kadang-kadang tengok! hehehe!

"Alalala... merajuk pulak dia. macam budak-budak! mehlah saya taipkan url saya." Aimi menarik laptop lelaki itu menghadapnya.

"Takpelah. ada orang tadi tak sudi bagi saya baca, nak buat macam mana..." laptop tersebut ditarik kembali menghadap Syed Firdaus. Aimi tersenyum.

"Elelele... merajuk ke? jangan merajuk sayanng.." usik Aimi. wajah Syed Firdaus automatik bertukar dari putih bersih ke merah kemerahan. malu mendengar panggilan 'sayang' yang digunakan oleh Aimi. sebelum ni tak pernah ada perempuan pun yang panggil dia guna gelaran itu selain daripada gelaran 'nerd-boy!', 'si mata empat' dan macam-macam lagi gelaran yang menyakitkan hati. seolah-olah dia tidak berperasaan. tetapi Aimi berbeza daripada kawan-kawan perempuan seuniversitinya dahulu. aimi baik...bertudung... sopan... lagi cantik...memang muslimah yang sejati. boleh buat jadi bini.. hehehehe.. bisik hati kecil Syed Firdaus. nakal!

"Wah!Wah! Wah! eloknya dia mesra-mesra kat sini. padanlah bila aku telefon tak angkat, ada skandal dengan mamat nerd ni ya!" sergah satu suara. Iskandar sedang berdiri sambil bercekak pinggang memandang mereka berdua. wajahnya penuh dengan rasa amarah lagi cemburu yang berapi-api.

"Hoi Iskandar! kau kenapa? main sergah-sergah orang. tak reti hendak beri salam!" balas Aimi tanpa mengendahkan mata-mata pelanggan yang ada dalam kafe. mujurlah petang itu tak ramai yang datang.

"Woi! si mata empat! kau berani-berani ya nak rampas Aimi dari aku!" herdik Iskandar. Syed Firdaus terkebil-kebil. tidak faham akan situasi. siapa lelaki ini?

"iskandar. stop it! kau kenapa ni! masuk-masuk kafe mak long aku, menempelak orang tak tentu fasal. dah gila agaknya ya?"

"memang aku dah gila! aku dah naik gila kejar kau. tapi kau... senang-senang bermesra-mesraan dengan mamat empat mata ni. apa! dah takde lelaki lain ke? apa kurangnya aku sampai kau pandang aku sebelah mata!" suara Iskandar meninggi. kecut juga perut Syed Firdaus mendengar suara Iskandar yang ibarat halilintar. tapi Aimi kelihatan tenang sahaja.

"Encik Iskandar... pertama sekali, sebelum ni aku tak pernah suruh kau bagai nak gila... kejar aku. kalau ya pun kau suka aku.. kau nak ngurat aku.. kau tak perlulah sampai hendak mengekor aku macam anak anjing sesat. reti? kau tahu aku tak suka. tapi benda-benda aku tak sukalah yang kau buat. kau tahu aku rimas? aku benci?" balas Aimi meluahkan apa yang tersirat dalam diri.

iskandar mengetap bibirnya. menahan geram dan sakit mendengar luahan secara langsung yang tak bertapis dari gadis pujaannya selama ini.

"Ini semua salah kau kan? kalau bukan kerna kau! Aimi takkan cakap macam tu pada aku.. kau yang brainwashed dia! tak guna!" tempik Iskandar.

"Saya tak buat apa-apa..." kata Syed Firdaus sedikit takut. rupanya mempamer rasa innocent.

"Dia tak buat apa-apa Iskandar. dia takde kena mengena langsung dengan apa yang aku cakap. kau jangan babitkan dia!" bela Aimi.

"Ohh.. jadi sekarang kau suka lelaki spesis nerd macam ni lah ya? i mean, look at him Aimi... he's in pink! a nerd! a geek! in a pink!" Iskandar menuding jari ke arah Syed Firdaus.

"So? what's wrong kalau dia a nerd? a geek in a pink! i still love him! dengar? saya tetap sukakan dia. saya cintakan dia!" tekan Aimi. syed Firdaus tersandar mendengar pengakuan gadis itu yang tidak semena-mena. gadis itu cintakan dia? dia yang nerd? dia yang geek seperti yang dkatakan?

***

hampir setengah jam berbalah, akhirnya Aimi mengajak lelaki yang bernama Iskandar itu berbalah diluar atas arahan 'mem' besar kafe. Syed Firdaus terkaku di kerusi. tak tahu hendak buat apa. telinganya terngiang-ngiang dengan suara Aimi tadi. "Saya cintakan dia!"

betul aku tak salah dengar? aku tak pekak lagikan? gegendang telinga aku sihat lagikan?

entah bila, Syed Firdaus tak sedar bila Aimi kembali duduk dihadapannya. wajah gadis itu kelihatan sugul. muram. Syed Firdaus tak suka melihat ekor bibir gadis itu tertarik ke bawah. masam. dia suka ekor bibir gadis itu ke atas. tersenyum. tapi selepas situasi sebegini, Syed Firdaus sedar, memang wajar gadis itu bereaksi sedemikian.

Syed Firdaus berpura-pura sibuk. sedangkan dia berkira-kira hendak berbicara. tapi, takut masa tidak kena.

"Maaf..." Erk?

"maaf sebab babitkan awak dalam hal ini." tutur Aimi. Syed Firdaus tersenyum takut-takut.

"Takpe. tapi... siapa dia?"

"Orang gila saja. nama dia Iskandar. dia dah lama suka saya, tapi saya tak layan dia. sebab saya tak suka dia." jujur Aimi. ohh...

"Tahu kenapa saya tak suka dia?" Syed Firdaus menjungkit keningnya.

Kenapa? ayat itu terbit cuma di hatinya tidak dibibir. entah kenapa bibirnya terasa berat.

"Sebab saya dah jatuh hati pada awak..."

hampir terbeliak mata Syed Firdaus mendengar ayat yang ditutur gadis itu. kedengaran selamba saja. kalau dia mahu tutur ayat itu, mahu 30 hari 30 malam practice takkan berjaya dapat ungkapkan dihadapan seorang gadis. tapi kini seorang gadis yang mengungkapkan perasaannya pada dia. buat julung julung kalinya tiada orang pernah buat begitu.

Syed Firdaus menelan air liur. dia cuba berlagak tenang. tapi agak sukar apabila dia dapat merasakan panahan pandangan gadis itu menikam wajahnya.

"Awak tak nak cakap apa-apa?" tanya Aimi. peluh dingin membasahi telapak tangan Syed Firdaus. cemas. malu. hatinya ingin akui, tapi itulah... malu pulak lebih-lebih.

"Awak tak suka saya?"

Syed Firdaus diam. cemas lagi.

Aimi menanti agak lama. tetapi kecewanya, tiada jawapan...

"Takpelah. maafkan saya sebab cakap yang bukan-bukan." Aimi mula berdiri. alamak! kiris! dia dah nak blah! nak beritahu atau tak. peluang ni takkan tiba dengan mudah.

"bye."

Syed Firdaus tunduk menekur meja sambil memejam matanya. tangannya dikepalkan. "Nanti!"

***

keletak! keletuk!

bunyi papan kekunci laptop. sesekali Syed Firdaus menraup dagunya yang sedikit dihiasi dengan jambang. kini dia tak lagi nerd. cermin mata berbingkai tebal sudah lama tidak diguna. kini dia guna kata sentuh untuk melihat. kini pandangannya kembali terang. Syed Firdaus kini sudah berlainan dengan Syed Firdaus dahulu.

kalau dahulu dia geek... dialah nerd... dia lah si mata empat.. yang masih bujang dan hidup cuma digelumangi dengan buku dan komputer... kini dia tak lagi geek... tak lagi nerd... dah pakai contact lens... yang punyai seorang suri hidup secantik bidadari dan cahaya mata yang amat comel. senang cerita hidupnya kini bahagia.

"Abang..." sapa satu suara gemersik dari belakang. tanpa notis sepasang tangan melingkari lehernya. Syed Firdaus tersenyum. gadis pelayan dari kafe Serenity corner... satu-satu gadis yang menerimanya seadanya... wanita yang melengkapkan hidupnya.. juga wanita yang kini suri hidupnya dan juga ibu kepada anak sulungnya, Syed Fareez Amran... dan paling penting wanita yang telah mengubah hidupnya, siapa lagi kalau bukan.. jeng jeng jeng...cik.. eh silap.. patutnya Puan Nurul Aimi Syakirin.

"Hmm.."

"Tengah buat apa ni?" tanya Aimi.

"blog." balas Syed Firdaus pendek.

"Blog fasal?"

"Fasal kita..."

"Kita? Abang tulis apa tentang kita? nak baca!"

"opp! tak boleh. buat apa nak tahu. sibuk je!" pantas tangan Syed Firdaus menutup laptopnya. Aimi memuncung. "Kenapa?"

"Takde paper. saje je." Syed Firdaus ketawa. Aimi menampar bahagian belakang badan suaminya lembut. "kedekut."

"Alaa.. merajuk ke, sayang?" usik Syed Firdaus. Aimi buat-buat tak tahu. pura-pura merajuk.

"Okeylah-okeylah... ni abang buat entri fasal kita sekeluarga... masa pergi bercuti hari tu. nah! bacalah."

"Takpelah. ada orang tadi tu... tadi tak kasi orang baca... jadi takpelah.... takpe.." Aimi berpura-pura mengalihkan kepalanya ke arah lain. Syed Firdaus ketawa.

"macam mainkan abang je."

"Mana ada." Aimi cuba menyembunyikan senyumannnya.

"eleh. tipu. tengok tu dah nak ketawa." terkekeh-kekeh Syed Firdaus ketawa. Aimi tak dapat tahan lalu ikut ketawa. mereka sama-sama melihat entri blog milik Syed Firdaus.

"Agaknya kalau hari tu abang tak ngaku yang abang pun sukakan saya... agaknya kita takde macam ni kan? agaknya saya dengan orang lain. itulah abang.. penakut sangat. pemalu sangat. kan senang kalau mengaku camtu je." Aimi mencuit hidung mancung suaminya. Syed Firdaus tersenyum.

"Abang masa tu kan nerd lagi sayang."

"Hmmm... mujurlah Aimi tetapi cintakan nerd tu seadanya..." Aimi gelak mengusik. sampai sekarang dia masih ingat lagi perkataan yang dijeritkan oleh Syed Firdaus ketika pada hari itu. kata-kata keramat yang menyatukan mereka.

"Aimi! aku cintakan kau juga!"

No comments:

Popular Posts