Search This Blog

Your Ad Here

terkini

06 May 2010

bayi yang hendak menyusu....berhenti menyusu

Payu dara cecah kakiLIMA: Seorang ibu empat anak tidak boleh bangun dari katilnya sejak enam bulan lalu kerana payu daranya yang terlalu besar.

Payu dara Julia Manihuari membesar hingga saiz N selepas melahirkan anak ketiga tujuh tahun lalu, menyebabkan dia tidak boleh bergerak.

Wanita berusia 29 tahun itu berkata: “Ia sungguh teruk. Jika saya cuba bangun, saya akan pengsan kerana payu dara saya terlalu berat.” Julia, yang bertubuh kecil baru-baru ini mendapat bantuan media tempatan untuk memperoleh rawatan di bandar berhampiran dengan menaiki bot selama tiga hari.

Pemeriksaan doktor mendapati dia menghidap penyakit Bilateral Gynecomastia yang menyebabkan kelenjar yang menghasilkan susu terus membesar.

Mereka terpaksa membuang daging seberat 16 kilo- gram pada payu daranya kerana bimbang ia boleh menghimpit paru-parunya dan menyebabkan dia mati.

Payu daranya mengecil kepada saiz 34B selepas pembedahan selama enam jam.

Wanita setinggi 152 sentimeter itu berkata: “Sebelum pembedahan, saya tidak boleh melakukan sebarang pekerjaan.

“Saya terpaksa melalui derita itu dan ia semakin buruk hinggakan buah dada saya mencecah kaki. Selama ini tubuh saya begitu kecil dan keadaan ini menyebabkan seluruh tubuh saya sakit. “Payu dara saya menjadi begitu besar hinggakan kulit saya berkudis dan saya sukar bernafas,” kata Julia. - Agens

No comments:

Popular Posts