Search This Blog

Your Ad Here

terkini

08 December 2010

Simbol Zionis atas bumbung bangunan....menyebabkan kemarahan pihak berkuasa Iran

Haifa, ISRAEL (Nayef Zidani)Gambar satelit lapangan terbang Tehran yang diambil oleh perkhidmatan Google Earth telah menimbulkan kemarahan para pegawai kerajaan Iran kerana menunjukkan lambang “Star of David” di atas bumbung ibupejabat Pengangkutan Udara Kebangsaan Iran.

Pihak berkuasa Iran marah apabila sebuah media tempatan melaporkan, Sabtu lalu, tentang penemuan imej yang menunjukkan lambang “Star of David” di atas bumbung bangunan utama Lapangan terbang Republik Islam Iran, atau lebih dikenali sebagai Iran Air, dan mengarahkan supaya ianya dibuang dengan segera, lapor akhbar Israel, Yediot Ahronot, Ahad.

Berikutan timbulnya spekulasi berhubung dengan kewujudan simbol Zionis dalam negara yang telah memutuskan hubungan dengan Israel itu sejak revolusi 1979, pihak media Iran menjelaskan bahawa bangunan itu sebenarnya dibina oleh jurutera Israel sewaktu pemerintahan Shah Mohamed Reza Pahlavi.

Di tengah-tengah gesaan pelbagai pihak yang menghendaki simbol itu dibuang, beberapa laporan media tempatan memfokuskan hubungan akrab yang wujud antara Israel dengan kerajaan pra-revolusi.

Menurut laporan berkenaan, kerajaan Shah bukan sahaja melantik jurutera-jurutera Israel untuk membina bangunan tersebut, tetapi juga menjalinkan hubungan udara dengan “negara” berkenaan mulai 1960.

Laporan tersebut turut mendedahkan bagaimana pihak Israel menjual senjata untuk kegunaan tentera Shah sebagai tukaran untuk mendapatkan minyak, dan program-program latihan yang diadakan antara kedua-dua negara di mana pakar-pakar Israel melatih Iran dalam bidang pertanian dan perdagangan

Ini bukan kali pertama simbol “Star of David” menimbulkan kekecohan di Iran, kerana ia juga turut dikesan terdapat di atas sebuah bangunan dalam kawasan Medan Revolusi Tehran. Di kawasan itu sendiri, terdapat beratus-ratus lambang Stars of David, yang dianggap oleh media tempatan sebagai simbol kejahatan yang cuba memusnahkan pusat Republik Islam itu.
Kehadiran simbol itu dalam jumlah yang besar menimbulkan kekeliruan di kalangan warga Iran yang tertanya-tanya apakah motif pereka yang melukis simbol negara Ibrani itu di situ.

Satu artikel dalam laman berita tempatan membangkitkan persoalan samada perekanya memang seorang yang jahil tentang simbol itu atau seorang yang bersekutu rapat dengan Israel.

(Translated from Arabic by Sonia Farid).

No comments:

Popular Posts